نبشی چیست ؟ کاربرد و انواع نبشی
نبشی یک نوع پروفیل است که سطح مقطع آن به شکل دو ضلع عمود, بر روی هم قرار گرفته و جزء یکی از مهم ترین مصالح ساختمانی به شمار می رود که به تنهایی یا به صورت مرکب در پروژه های ساختمانی, عمرانی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
به گزارش ایسنا بنابر اعلام کاویان، پس از جنگ جهانی دوم, جمعیت ایران به تدریج رشد کرد و همراه با بهبود وضعیت اقتصادی مردم, نیازها و تمایلات آنها برای ساخت خانه های مدرن بیشتر شد.
تاریخچه نبشی
مصالح ساختمانی در آن زمان بیشتر از جنس چوب و خشت بود, اما با توجه به شرایط اقلیمی کشور و در دسترس نبودن چوب کافی در مناطق مختلف, مردم برای ساخت خانه های خود به بهره برداری از آلومینیوم و آهن روی آوردند. بنابراین واردات آهن آلات به داخل کشور افزایش یافت.
نحوه تولید نبشی
نبشـی ها به لحاظ نحوه تولید به دو گروه زیر تقسیم می شوند :
۱-نبشی پرسی
برای تولید نبشی پرسی, از ورق فولادی استفاده می شود. مشابه تولید ناودانی پرسی, در خط تولید نبشی پرسی نیز با عبور ورق فولادی بریده شده با طول مقطع مشخص, فرایند شکل دهی سرد انجام می گیرد. این نوع نبشی ها از جنس فولاد ساختمانی St۳۷ ساخته می شود.
۲-نبشی فابریک
در تولید این نوع نبشی از فرایند نورد گرم استفاده می شود. نبشی فابریک با شکل دهی اسلب های گداخته که خواص مکانیکی متفاوتی نسبت به نبشی پرسی دارند, تولید می شود.
انواع نبشی از لحاظ شکل ظاهری
نبشـی ها از لحاظ ظاهری نیز به دو گروه تقسیم می شوند :
نبشی بال مساوی
منظور از بال مساوی در نبشی چیست؟ همانطور که از اسمش مشخص است, نبشی بال مساوی به پروفیل هایی گفته می شود که دو بال قائم آنها به صورت یکسان هستند و با حرف ال تنها (L) نمایش داده می شوند. برای نمونه علامت L۲۰۰ نشانگر یک نبشی با بال مساوی و اندازه ۲۰۰ میلی متر است.
نبشی بال نامساوی
در برخی موارد که امکان استفاده از نبشی بال مساوی با محدودیت روبه رو است, از نوع نامساوی آن استفاده می شود. این نوع نبشی با استانداردهای ST۳۷ و ST۵۲, ST۴۴ در بازار موجود است و علامت آن در نقشه ساختمان با درج اندازه هر دو بال در کنار حرف L مشخص می شود. برای مثال L۲۰۰*۳۰۰ نشان دهنده نبشی با دو بال نامساوی با اندازه های ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی متر است.
نبشی اسپیرال
یک نوع نبشی بال مساوی سبک است که از سایز ۲۰*۲۰*۲ تا ۵۰*۵۰*۵ ساخته می شود. نبشی اسپیرال در بازار با عنوان گرم نورد دیده بال مساوی معروف است.
نبشی چیست ؟ کاربرد و انواع نبشی
انواع نبشی از لحاظ جنس
برای اینکه بدانید نوع مواد اولیه به کار رفته در ساختار نبشی چیست, به موارد زیر دقت کنید :
نبشی آلومینیوم
این نوع نبشی با استفاده از قالب و با روش اکستروژن تولید می شود. نبشی آلومینیوم با سه کیفیت خام, رنگ شده و آنودایز تولید و به بازار عرضه می شود. از آنجا که مقطع نبشی آلومینیوم دارای خواص مختلفی مانند سبک وزن بودن, مقاوم در برابر زنگ آّهن و قابلیت سوراخ کاری و جوش کاری است, می توان از آن در سطح وسیعی استفاده کرد.
نبشی گالوانیزه
این نوع نبشی از جنس آهن و فلز روی که به صورت لایه پیلی الکتروشیمیایی تشکیل شده, ساخته می شود. این امر سبب شده تا فلز روی به عنوان آند و آهن به عنوان کاتد عمل کند. روی در آند تحت فرایند اکسیداسیون قرار می گیرد و با توجه به اینکه از آهن فعال تر است, از پتانسیل اکسید بالاتری برخوردار می شود. از این محصول در مکان هایی که احتمال ایجاد زنگ آهن و خوردگی وجود دارد, استفاده می شود.
نبشی چیست ؟ کاربرد و انواع نبشی
کاربرد نبشی
· نبشی کشی در ساختمان برای مهار دیوارهای سفالی و دیوارهای بتن آرمه
· استفاده در چارچوب های ساده درب و پنجره
· استفاده از نبشی مدل لقمه ای برای اتصالات تیرآهن به بیم ها در ساختمان
· ساخت خرپاها و ستون های به کار رفته در اسکلت فلزی
· ساخت قفسه آهنی
· ساخت ساپورت لوله در نیروگاه ها, صنایع پتروشیمی و خطوط لوله
· کمک به تولید پایه برای تجهیزات ترافیکی
· ایجاد پوشش برای سینی های کابل برق
مشخصات فنی نبشی
برای اینکه بدانید مشخصات فنی یک نبشی چیست, کافی است به دو معیار طول و ضخامت بال های نبشی توجه کنید. برای مثال مشخصات فنی درج شده روی مقطع یک نبشی به صورت ۳*۳۰*۳۰ است, این مشخصات نشان می دهد که اندازه بال های نبشی ۳۰*۳۰ است و ضخامت هر بال ۳ است (در نهایت نمره این محصول فولادی, از ۳ تا ۲۰ است).
قیمت نبشی
نبشی کاربردهای فراوانی در صنعت و ساختمان سازی دارد. از همین رو قیمت نبشی همواره فاکتور مهمی برای تولیدکنندگان خواهد بود. قیمت هر یک از نبشی ها با توجه به کیفیت مواد اولیه, روش تولید, نوع استاندارد ساخت و وزن و ابعاد آنها متفاوت خواهد بود. توصیه می شود برای خرید نبشی به شرکت های تولیدی معتبر یا نمایندگی های مجاز فروش مراجعه کنید.