طرح های جدید مسکن در کاهش قیمت بی‌تاثیر است/ رکود بازار مسکن تا ۱۴۰۱ ادامه دارد

یک کارشناس بازار مسکن گفت: اگر قرار بود طرح‌هایی مانند طرح جامع مسکن، مالیات بر عایدی مسکن و غیره تأثیرگذار باشد باید شاهد تاثیرگذاری مسکن مهر در سال ۹۱ و ۹۲ در این بازار می‌بودیم چرا که ابعاد طرح مورد بحث بسیار گسترده‌تر نیز بود.

اقتصاد۲۴- طی دو سال گذشته شاهد افزایش بی رویه قیمت مسکن بودیم به گونه ای که در سایه بالا رفتن قیمت، دیگر مصرف کنندگان مصرفی مجبور به ترک این بازار شدند تا جایی که طرح های جدید مسکن و تسهیلات نیز نتوانست پاسخگوی خرید مسکن باشد؛ از این رو مسئولان امر برای ساماندهی به وضعیت موجود اقدام به ارائه راهکارهای متعددی کردند، راهکارهایی که تا به امروز نتوانسته مشکل گشای بازار به نسبت پرتلاطم مسکن باشد.

یکی از مهمترین دلایل پایین آمدن قیمت مسکن را می توان عدم کشش بازار به افزایش بیش از اندازه قیمت دانست، چرا که ‌طبیعی به نظر می رسد که قیمت دیگر توان افزایش بیش از این را نداشته باشد، بنابراین ایجاد رکود تورمی در بازار امری بدیهی به نظر می رسد.
کاهش قیمت مسکن ادامه خواهد داشت

یک کارشناس بازار مسکن در ارتباط با دلایل کاهش قیمت مسکن گفت: تغییر روندی که در بازار مسکن ایجاد شده است، مسئله قابل پیش بینی بود.

مهدی سلطان محمدی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد۲۴ اظهار داشت: در چرخه های قبلی بازار مسکن نیز این اتفاق را دیده بودیم و انتظار تحلیلگران نیز این بود که کاهش قیمت اتفاق بیفتد.

وی افزود: ساز و کار بازار مسکن به نحوی است که این چرخه ها طی مدت زمان ۵ الی ۶ سال در این بازار اتفاق می افتد. افزایش قیمتی که طی سال های ۹۶ و ۹۷ در بازار مسکن رخ داد انتظار بسیاری از تحلیلگران این بود که بازار مسکن در سال ۹۸ با کاهش قیمت مواجه شود.

سلطان محمدی گفت: کاهش قیمت مسکن به هیچ عنوان ربطی به طرح‌های ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی بازار مسکن ندارد.

وی تصریح کرد: اگر قرار بود طرح‌هایی مانند طرح جامع مسکن، مالیات بر عایدی مسکن و غیره تأثیرگذار باشد باید شاهد تاثیرگذاری مسکن مهر در سال ۹۱ و ۹۲ در این بازار می بودیم چرا که ابعاد طرح مورد بحث بسیار گسترده تر نیز بود و انتظاراتی که از آن طرح می رفت نیز بسیار بیشتر بود اما این در حالی است که بیشترین افزایش قیمت مسکن طی این سال ها ایجاد شد.

این کارشناس بازار مسکن گفت: طرح‌های موجود نیاز به گذشت مدت زمان به نسبت طولانی دارد که به مرحله اجرا در بیاید، واحدهایی که قرار است در سایه این طرح ها ساخته و عرضه شود مدت های طولانی طول خواهد کشید.

سلطان محمدی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد۲۴ مبنی بر اینکه آیا این روند کاهشی قیمت بازار مسکن می تواند ادامه داشته باشد، گفت: به طور حتم این روند می تواند ادامه داشته باشد چرا که رشد قیمت ها در بازار مسکن به حداقل خود رسیده و دیگر بازار مسکن با افزایش بیشتر از این حد مواجه نخواهد شد.

وی افزود: طی دو الی سه سال آینده انتظار داریم که بازار مسکن دیگر در رونق نباشد و میزان ساخت و ساز نیز کاهش پیدا کند. ضمن اینکه قیمت ها نیز دیگر به حالت ثابت نخواهد بود.

سلطان محمدی گفت: اگر ما تورم نداشتیم با اطمینان بیشتری می توانستیم بگوییم که قیمت ها کاهش پیدا خواهد کرد اما با توجه به فشار تورمی به طور دائمی تمام قیمت ها در همه بازارهای اقتصادی به سمت بالا در حال حرکت است. بنابراین اثر تورم ممکن است بحث رکود تورمی بازار مسکن را خنثی کند، در مجموع می‌توان گفت که رشد قیمت در بازار مسکن از تورم کمتر خواهد بود، اما اینکه آیا منفی یا مثبت خواهد بود را نمی توان با قطعیت اعلام کرد.

این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: به طور معمول در ماه های اول قیمت با یک عقبگردی مواجه می شود و اصلاح قیمت ها صورت می‌گیرد و بعد فشار تورم قیمت ها را آرام آرام بالا می برد، یعنی می توان تصور کرد که برای ماه‌های آتی، بازار مسکن با کاهش محدود قیمت مسکن یا ثابت بودن آن و یا حداکثر، افزایش محدود آن مواجه شود. به عبارت ساده‌تر ما دیگر نه سقوط قیمت مسکن را خواهیم داشت و نه آن رشد شدید قیمت ها یعنی این دو گزینه مذکور به طور کامل از بازار مسکن خارج می‌شوند. از این رو بازار مسکن طی ماه های آتی در حالت به نسبت آرامی به سر خواهد برد.

به گفته وی، اگر بازار مسکن طی ماه های آینده با افزایش مواجه شود افزایش آن چندان زیاد نخواهد بود.

سلطان محمدی در خصوص تاثیر کاهش عرضه در قیمت مسکن نیز گفت: اگر بخواهیم این مسئله را به صورت اقتصادی مورد بررسی قرار دهیم باید به این نکته اشاره کرد که کاهش عرضه همواره باعث افزایش قیمت خواهد شد در واقع این که امروزه با توجه به کاهش عرضه، بازار مسکن وارد رکود شده است علت اصلی آن پایین آمدن میزان تقاضا است، بدین معنا که امروزه تقاضا به قدری کاهش پیدا کرده است که حتی این عرضه کمی که در دو سال گذشته وجود داشته را نتوانسته تحت تاثیر قرار دهد.

این کارشناس حوزه مسکن در پایان خاطرنشان کرد: از مهمترین دلایل کاهش تقاضا در بازار مسکن را می توان مشکلات اقتصادی، اعمال تحریم های یکجانبه و کاهش سطح درآمد ملی عنوان کرد که باعث شده میزان تقاضا در بازار مسکن به طرز معناداری کاهش پیدا کند، هر چند انتظار می رود طی سال‌های آتی میزان عرضه نیز از این حد هم کمتر شود.