ورود دیرهنگام مجلسی ها برای بازار اجاره بها/مدیریت بازار مسکن در دست دولت

مجلس ها در حالی با آغاز فصل نقل و انتقالات بر آن شده اند تا برای کنترل و تعادل بازار اجاره بهای مسکن با دولت رایزنی و راهکاری ارائه کنند که به نظر می رسد این اقدام آنها دیر هنگام است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در حالی که هنوز برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت دولت برای بازار اجاره، میان دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن و تایید وزیر راه و شهرسازی در رفت و برگشت برای تایید نهایی که چند روزی است فصل نقل و انتقالات بازار اجاره آغاز به کار کرده است و به نظر می‌رسد تا این برنامه‌ها بخواهد به تایید نهایی و اجرایی برسد، زمان فصل نقل و انتقالات به پایان رسیده مستاجران نقره داغ شده‌اند.

گذشته از دست دست کردن دولت و وزارت راه و شهرسازی برای کنترل بازار مسکن و اجاره بها ورود دیر هنگام مجلسی‌ها به این موضوع جای سوال دارد.

جلسه اعضای کمیسیون عمران مجلس با وزیر راه و شهرسازی در ساختمان دادمان و سپس دیدار لاریجانی رئیس مجلس با وزیر راه و شهرسازی و رئیس کل بانک مرکزی نشان می‌دهد که این ورود به موضوع اجاره بها تا حدودی دیر است و باید این جلسات و درخواست از دولت حداقل از اردیبهشت ماه آغاز می‌شد.

*برای رونق تولید و ساماندهی بازار مسکن، بانک‌ها باید تسهیلات را افزایش دهند

شادمهر کاظم‌زاده عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یکی از نمایندگانی بود که با وزیر راه و شهرسازی دیدار و در جلسه اعضای کمیسیون عمران حضور داشت، گفت: ایجاد تعادل در بازار مسکن و همچنین اجاره‌بها، سیاستی است که برای عملیاتی و اجرایی شدن نیازمند همکاری تمامی دستگاه‌ها و سازمان‌هاست. پس این اظهارات نشان می‌دهد که همکاری دولت و مجلس می تواند اقدامات مهمی در بخش مسکن انجام دهند.

کاظم‌زاده با تاکید بر این که تعادل در بازار مسکن در گرو همکاری توام دولت، مجلس و سایر دستگاه ها است، گفت: دولت با تامین تسهیلات، وام، کاهش تعرفه‌ها و تخصیص زمین‌های ارزان قیمت به رونق تولید مسکن همت گمارد و در این راه سایر دستگاه‌ها و مجلس نیز حمایت‌گر باشند.

نماینده مردم دهلران و دره‌شهر و آبدانان در مجلس درباره حمایت‌های مجلس به منظور رونق دادن بازار مسکن، گفت: چالش‌های حوزه مسکن و همچنین مسیرهایی که می‌توان در این موضوع با همکاری مجلس و وزارت راه و شهرسازی به سرانجام رساند، در جلسات مشترک به اشتراک گذاشته شده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این مطلب که ایجاد تعادل در بازار مسکن و همچنین اجاره‌بها، سیاستی است که برای عملیاتی و اجرایی شدن نیازمند همکاری تمامی دستگاه‌ها و سازمان‌هاست، افزود: تعادل در بازار مسکن و ساماندهی به آن با همکاری همزمان مجلس و دولت میسر است.

نماینده مردم دهلران و دره‌شهر و آبدانان بیان کرد: یکی از مباحث مهمی که مجلس دنبال می‌کند، در کنار اختصاص یارانه‌ به کالاهای اساسی و ارزی، ساماندهی بخش مسکن است.

کاظم‌زاده تصریح کرد: رونق مسکن با گسترش تولید آن در سطح کلان به همکاری دولت و مجلس وابسته است و این کار به تنهایی از عهده وزارت راه و شهرسازی خارج است، زیرا برای رونق تولید و همچنین ساماندهی بازار مسکن، بانک‌ها باید تسهیلات را افزایش دهند.

وی اعلام کرد: با شیوه‌ای که هم اکنون در حال انجام است نمی توان نیاز واقعی مسکن را پاسخ داد. زیرا بخشی از پاسخگو نبودن به تقاضا به دلیل تولید نشدن مسکن رقم خورده است و بخش دیگر نیز به دلیل تورمی که ناشی از تفاوت نرخ ارز، مسائل و التهابات بازار و حجم نقدینگی و کاهش ارزش پول ملی است، ایجاد شده‌اند که تاثیرات خود را در بخش مسکن به جای گذاشته‌اند.

نماینده مردم دهلران و دره‌شهر و آبدانان گفت: حلِ مساله کاهش تولید با افزایش تولید مسکن که جزو وظایف دولت است و باید با تامین تسهیلات، وام و کاهش تعرفه‌ها از جمله کاهش تعرفه‌های نظام‌مهندسی و کاهش تعرفه‌های صدور پروانه‌های ساختمانی آن را متعادل کرد و دیگری نیز تامین زمین ارزان قمیت و یا زمین دولتی است می‌تواند در ساماندهی بازار مسکن در شرایط فعلی موثر باشد.

*دولت بانک‌ها را وادار به ارائه تسهیلات کند

سید احسن علوی نایب رییس کمیسیون عمران مجلس نیز با بیان اینکه دولت باید بانک‌ها را وادار به ارائه تسهیلات کند و قیمت مسکن و اجاره مسکن را در کنترل خود بگیرد، گفت: امروز عده‌ قلیلی سوداگر اقتصاد کشور را به چالش کشیده و قیمت‌ها را تعیین می‌کنند. دولت باید با اقتدار این مساله را در دست بگیرد و نرخ ها را تعیین کند.

علوی با اشاره به لزوم ایجاد تعادل در بازار مسکن ادامه داد: باید به ساخت و ساز توجه شود که عرضه و تقاضا متعادل شود. در غیر این صورت کمبود عرضه و مازاد تقاضا موجب می‌شود که قیمت‌ها در بازار اوج گیرد. اگر بتوان عرضه و تقاضا را تحریک کرد، بخش مسکن فعال شده و به تعادل می‌رسد.

نایب رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به نقش مجلس در این مساله گفت: کمیسیون عمران برای تصویب قانون، کمک در جلسات متعدد و کاهش بار روانی منفی در جامعه آماده است و با کمیسیون‌های دیگر نیز مذاکره خواهد کرد. هر نوع لایحه‌ای که به مجلس بیایید، تصویب خواهد شد، چراکه این مساله با آبروی مجلس و دولت گره خورده است.

*فرصت خوبی پیش آمده که بازار مسکن را مدیریت کنیم

وی افزود: من فکر می‌کنم فرصت خوبی پیش آمده که بحران را مدیریت کنیم. دولت باید همت خود را نشان دهد و با این تفکر که ۳۰ درصد اقتصاد و اشتغال از طریق تولید مسکن وارد رونق شده و ارزش افزوده زیادی ایجاد می‌شود، بازار مسکن را مدیریت کند.

*برنامه های کنترل التهابات بازار مسکن

مهران کفاش، معاون حقوقی، امور مجلس و استان های وزارت راه و شهرسازی در مورد علت تشکیل جلسه مجلسی‌ها با وزیر راه و شهرسازی به پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی گفت: با توجه به مشاهده دغدغه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، بابت قیمت و التهاباتی که در حوزه مسکن به وجود آمده، تصمیم گرفته شد، جلسه‌ای با حضور نمایندگان خانه ملت به ویژه اعضای کمیسیون عمران، با وزیر راه و شهرسازی و معاونان مرتبط با حوزه مسکن برگزار شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در این جلسه که در وزارت راه و شهرسازی برگزار شد، برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی برای کنترل بازار مسکن به اطلاع نمایندگان رسید و در جریان برنامه‌ها و اقدامات این وزارتخانه در حوزه مسکن قرار گرفتند. با این حال یکی از دغدغه‌هایی که نمایندگان مجلس بر آن تاکید داشتند، لزوم ایجاد فاز جدید اقدامات در ماه‌های اینده به‌ویژه سه ماه تابستان برای کنترل بازار مسکن بود که کثرت جابه جایی‌ها در این فصل موجب افزایش قیمت در بازار مسکن می‌شود.

کفاش با تاکید بر اینکه وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن و کنترل التهابات به وجود آمده برنامه مشخص و دقیقی دارد، بیان کرد: در این جلسه نیز، برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی این اطمینان به وجود آمد که این وزارتخانه برنامه مشخص و دقیقی در حوزه مسکن داشته و با توجه به نوسانات بازار ارز و تورم موجود در کشور، شاهد نوسانات اخیر به وجود آمده در بازار مسکن بوده ایم.

در همین زمینه جلسه دیگری نیز با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد تا با اتخاذ تدابیر مناسب، موجب بهبود فضای روانی موجود در بازار شود.

علی لاریجانی رئیس مجلس نیز با بیان اینکه باید سهم بخش مسکن در تسهیلات بانکی به ۲۰ درصد برسد گفت: رئیس بانک مرکزی تلاش کردند تا سهم کلی تسهیلات بانکی را برای بخش مسکن به حدود ۲۰ درصد برسانند کمک بزرگی به افزایش ظرفیت سازندگان است.

وی افزود: مقرر شد کمیسیون عمران مجموعه بحث‌های امروز در مورد مسکن روستایی و شهری را پیگیری کند تا به نتیجه برسد و به طور قطع تحقق این برنامه ها تاکیداتی که مقام معظم رهبری اخیرا در مورد فعال شدن بخش ساختمان داشتند را اجرایی می‌کند.

به نظر می‌رسد که باید این جلسات اگر قرار بر نتیجه بخش بودن آن است زودتر از آغاز فصل و نقل و انتقالات برگزار می‌شد تا اگر هم راهکاری برای تعادل بخشی بازار مسکن و اجاره بها قرار است ارائه شود، پس از رفع ایرادات در اسرع وقت ارائه و تاثیرگذار باشد.