افزایش ۱۲ درصدی نرخ سیمان فله/ واریز سود به جیب مافیای سیمان
قیمت سیمان فله اواسط ماه گذشته، با هدف حذف واسطهها و رسیدن محصول به دست مصرفکننده نهایی ۱۲ درصد افزایش یافت؛ با این حال کارشناسان معتقدند این تصمیم، تاثیری در حذف مافیای سیمان ندارد و فقط منجر به افزایش قیمتها میشود.
به گزارش تجارتنیوز، بعد از کش و قوسهایی که از اواخر سال گذشته بر سر کمبود عرضه سیمان نسبت به تقاضا ایجاد شده و تا اردیبهشت امسال ادامه پیدا کرد، حالا این بازار تقریبا به ثبات قیمتی رسیده و هر پاکت که تا اردیبهشت امسال ۵۰ هزار تومان بالا رفته بود به حدود ۳۶ هزار تومان کاهش یافته است.
با این حال روز ۱۸ خرداد با یک مجوز قانونی از طرف انجمن سیمان خطاب به مدیران عامل شرکتهای تولیدکننده، نرخ سیمان فله ۱۲ درصد افزایش یافت. این مجوز در راستای توافق انجمن سیمان با سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان صادر شد.
اذعان به فامیلبازی در صنعت سیمان و فولاد
رشد قیمت نهادههای ساختمانی و قیمت زمین به عنوان مولفههای درونی بخش مسکن در کنار متغیرهای بیرونی مثل جهش نرخ ارز، در حالی منجر به کاهش شدید قدرت خرید متقاضیان مسکن شده است.
نمایندگان مجلس از فامیلها و مافیای قدرت و ثروت در صنعت سیمان و فولاد سخن میگویند. اواخر اردیبهشت امسال نیز علیرضا رزمحسینی، وزیر صمت در جمع نمایندگان مجلس، وجود مافیای سیمان و فولاد را تایید کرد.
افزایش ۱۲ درصدی قیمت سیمان در حالی اتفاق افتاد که ۳۰ فروردین امسال نیز انجمن سیمان قیمت سیمان پاکتی را ۲۵ تا ۲۶ درصد افزایش داد.
بدین ترتیب قیمت هر پاکت سیمان ۵۰ کیلویی تیپ ۵ با احتساب ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده باید ۲۳ هزار و ۷۰۷ تومان میبود اما تا به دست سازندگان میرسید ۵۰ هزار تومان میشد. یعنی بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت که عمدتا به جیب واسطهها و دلالان میرفت. در این شرایط به نظر نمیرسد افزایش ۱۲ درصدی نرخ سیمان فله درب کارخانه منجر به حذف واسطهها شود.
انبوهسازان: نیمی از سازندگان، صنعت ساختمان را ترک کردهاند
دبیر کانون انبوه سازان میگوید: نرخ سیمان هر روز به یک بهانه بالا می رود؛ یک روز به دلیل قطع برق کارخانجات، یک بار به بهانه قطع گاز، یک بار با هدف حذف واسطهها، یک روز با توجیه کمک به تولیدکننده. تنها چیزی که در این فرآیند دیده نمیشود ضربه خوردن حوزه ساخت و ساز است. اگر تولید مسکن ضربه بخورد که خورده، باید در آینده منتظر افزایش قیمت مسکن در بازار باشیم. همین حالا هم حدود ۵۰ درصد سازندگان، این حوزه را ترک کرده و به فکر شغل دیگری هستند.
فرشید پورحاجت با بیان این ادعا که مافیای مصالح ساختمانی، صنعت ساختمان را به ورطه نابودی کشاندهاند گفت: مجوزهای رنگارنگ با رانت و امضاهای طلایی به شرکتهای تولیدکننده دادهاند فارغ از اینکه در پایین دست چه اتفاقی میافتد. ظرفیت تولید کارخانجات سیمان نشان میدهد مشکل از کمبود تولید نیست. مشکل اساسی در ساز و کار ایجاد واسطه و دلال در بازار مصالح ساختمانی است. در دو سال گذشته کارخانجات، دولت، مردم را بازیچه گرفتهاند. یک شبه برقشان قطع شد، یک شبه توزیع نشد، یک شبه قیمت را افزایش دادند. این رفتارها شایسته نظام اقتصادی ما نیست.
وی خاطرنشان کرد: ایران یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده سیمان جهان است اما عرضه سیمان را به قدری کاهش دادند تا قیمتها را پاکتی ۵۰ هزار تومان بالا بردند. بعد که خیالشان از رشد قیمت راحت شد تولید را افزایش دادند تا نرخ سیمان به پاکتی ۳۶ هزار تومان رسید اما با این رقمها راضی نیستند.
واسطهها با تولیدکنندگان یکی هستند؟
یکی از نمایندگان مجلس هم بیان کرده است: برخی تولیدکنندگان و مدیران حوزه تولید با ایجاد واسطه، به دنبال کسب سود و منفعت هستند.
علی جدی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس میگوید: با افزایش ۱۲ درصد قیمت سیمان با هدف حذف واسطه نه تنها دلالان از میان برداشته نمیشوند بلکه قیمت تمام شده این کالا افزایش مییابد. اگر تولیدکننده به دنبال حمایت از مصرف کننده است باید زمینه حذف واسطهها و رساندن کالا به دست مصرف کننده را فراهم کند تا قیمتها کاهشی شود.