رواج اجاره ساعتی مسکن در تهران
نایبرئیس اتحادیه املاک با اشاره به رواج اجاره ساعتی و روزانه مسکن در کشور بهخصوص تهران گفت: مشخص است وقتی سایتی عکس یک فرد بخصوصی را گذاشته که به خیابان نگاه میکند و زیر آن نوشته خانه ساعتی، چه قصدی از اجاره این نوع خانهها دارد.
اقتصاد۲۴- حسام عقبایی در واکنش به گسترش پدیده اجاره ساعتی و روزانه واحدهای مسکونی، اظهار کرد: این موضوع حدود چهار، پنج سالی است که باب شده بهخصوص در شهر تهران. البته سابقه اجاره روزانه مسکن در شهرهای دیگر پیش از انقلاب را داشتهایم یا شهرهای زیارتی یا شهرهای واقع در استانهای شمالی که زائران یا مسافران برای یک روز اقامت، چنین خانههایی را اجاره میکردند.
وی ویلاهای اجارهای واقع در شهرهای شمالی کشور را یکی از مواردی عنوان کرد که مردم بهصورت روزانه آن را اجاره میکنند، افزود: این مسئله قبل و بعد از انقلاب متداول بوده است.
وی در عین حال ادامه داد: یکی از گپهای موجود در این حوزه آن است که باید صاحبان خانههایی که بهصورت روزانه اجاره داده میشود، از پلیس اماکن عمومی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی و… مجوزهای لازم برای داشتن استانداردهای لازم را دریافت کنند.
نایبرئیس اول اتحادیه مشاوران املاک با تأکید بر اینکه هیچ کس حق ندارد خانهای را بهصورت ساعتی اجاره بدهد، تصریح کرد: اجاره دادن ساعتی و روزانه واحدهای مسکونی توسط مشاوران املاک ممنوع است و آنها نمیتوانند قرارداد واحد اجارهای را برای کمتر از یک سال تنظیم و ثبت کنند.
عقبایی به استثناهایی در این رابطه اشاره کرد و گفت: در برخی موارد ممکن است فردی جهت شرکت در کلاسهای کنکور، درمان و… خانهای اجارهای را برای چند ماه بخواهد که در این صورت ایرادی ندارد مشاور املاک قرارداد ششماههای را برای این ملک تنظیم کند.
وی بیان کرد: از سوی دیگر در خانههایی که بهصورت ساعتی یا روزانه اجاره داده میشوند با توجه به اینکه مالک آن خود را به پلیس اماکن برای اخذ مجوزها معرفی نکرده، ممکن است کارهای غیرقانونی و مفسدهبرانگیزی انجام شود.
وی با اشاره به اینکه اجاره دادن این قبیل خانهها هم برای مالکان و هم برای مشاوران املاک ممنوع است، اظهار کرد: باید به این نکته نیز اشاره شود که اجاره ساعتی یا روزانه ملک یک شغل تلقی میشود مانند هتلداری، متلداری و… . هیچ ایرادی ندارد که یک فردی برای چند ساعت در جایی استراحت کند البته در صورت داشتن مجوزهای لازم از سوی سازمانهای ذیربط، در واقع محلی که میخواهند در آن استراحت کنند باید شناسنامهدار و قانونی باشد.
نایبرئیس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه قتل، جنایت، خفتگیری و… از مواردی است که در خانههای بدون مجوز ممکن است روی دهد، گفت: صلاحیت این قبیل افراد باید توسط سازمانها و دستگاههای ذیربط بررسی شود و پس از آن برای متل، مسافرخانه، پانسیون و… پروانه کسب صادر شود، ضمن اینکه اینها باید مالیات پرداخت کنند.
عقبایی افزود: بهطور کلی باید مشخص شود چهکسی وارد این مکانها شده و چهکسی خارج میشود. ممکن است تیمهایی اخلالگر امنیتی وارد کشور شوند و این نوع خانهها را خانههای امن میبینند و با یک کارت شناسایی جعلی در اینجاها مستقر میشوند، یا ممکن است عدهای برای یک روز در جایی مستقر شوند و مشخص نباشد که محرم هستند یا خیر یا اینکه شرایط دیگری را رعایت میکنند.
وی با بیان اینکه اجاره خانهها بهصورت ساعتی یا روزانه در سه بُعد اجتماعی، فرهنگی و امنیتی بسیار مهم است، اظهار کرد: ما از وزارت ارشاد در بحث اجاره ساعتی و روزانه گلایه داریم، چون فقط سایتهای اینترنتی در این حوزه فعال هستند و هیچ برخوردی هم با آنها نمیشود.
وی ادامه داد: قطعاً کسی نمی تواند در یک بنگاه املاک ملکی را برای سه ساعت اجاره کند و چنین چیزی را در سطح مشاوران املاک نداریم. اما در کانالها و فضاهای مجازی این نوع فعالیتها را تبلیغ میکنند که باید وزارت ارشاد، پلیس فتا و پلیس پیشگیری به این موضوع وارد شده و به این افراد فرصت تبلیغات ندهند، همزمان هم به مردم آگاهی دهند که بهلحاظ اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و… تبعات بسیاری برای آنها بههمراه دارد.
نایبرئیس اتحادیه املاک گفت: امیدواریم وزارت ارشاد، پلیس اماکن، پلیس فتا و پلیس پیشگیری به این موضوع بسیار مهم وارد شوند.
عقبایی اضافه کرد: مشخص است وقتی سایتی عکس یک خانمی را گذاشته که به خیابان نگاه میکند و زیر آن نوشته خانه ساعتی، چه قصدی از اجاره این نوع خانهها دارد. متأسفانه طی دو سه سال اخیر با این نوع تبلیغات برخورد نشده که امیدواریم دستگاهها و سازمانهای ذیربط هرچه سریعتر به این موضوع وارد شوند.