سهم خانه های ویلایی در نهضت ملی مسکن

ابوالفضل نوروزی سرپرست دفتر اقتصاد مسکن در برنامه‌ زنده تلویزیونی ثریا با تشریح سیاست های توسعه مسکن گفت: وزارت راه و شهرسازی برای حل معضل مسکن دو خط تلاش را دنبال کرد. نخستین خط افزایش عرضه مسکن و مسیر دیگر نیز کنترل تقاضاهای سرمایه بود.

سرپرست دفتر اقتصاد مسکن در خصوص اقدامات وزارت راه و شهرسازی برای عرضه مسکن توضیح داد: با توجه به نیاز کشور و قانون مصوب مجلس، اجرای طرح نهضت ملی مسکن در دستور کار قرار گرفت. وزارت راه و شهرسازی در اینباره در مرحله نخست اراضی را احصاء، بانک زمین را تشکیل و ثبت‌نام متقاضیان را در چندمرحله همراه با پالایش انجام داد که همه این مراحل فرآیندی زمانبر بود که با تلاش شبانه‌روزی تلاش شد تا در کمترین زمان ممکن این مهم انجام شود.

نوروزی ادامه داد: حدود ۶ میلیون نفر در طرح نهضت ملی مسکن ثبت‌نام کردند که همه این افراد به شکل برخط در سامانه پالایش و متقاضیان واجد شرایط شناسایی شد. در مرحله شناسایی زمین وزارت راه و شهرسازی موفق شد تا تغییر کاربری‌های مجاز را انجام و الحاق به محدوده را انجام دهد که بیش از ۲۴ هزار هکتار زمین تغییر کاربری پیدا کرد و تمامی این شناسایی‌ها با ملاک عمل قرار دادن نبودن اراضی در حریم گسل‌ها، در حریم رودخانه‌ها، در حریم فرونشست و توجه به سایر مخاطرات انجام شد.

وی با اعلام اینکه در برخی شهرها تامین زمین به طور کامل انجام شده و در برخی از کلانشهرها تامین زمین همچنان ادامه دارد، گفت: در حوزه عملیات اجرایی فرآیند طراحی در پروژه‌ها آغاز شد. در پروژه‌های نهضت ملی مسکن حدود ۷۰۰ هزار واحد تعریف واحد عملیاتی شده است. بدین معنا متقاضی شناسایی، اراضی تامین و عملیات اجرایی آغاز شده است.

سرپرست دفتر اقتصاد مسکن ادامه داد: از این ۷۰۰ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن که در دست اجرا قرار دارد حدود ۵۵۰ هزار واحد به شکل انبوه‌سازی توسط پیمانکاران واجد شرایط در حال انجام است و حدود ۱۴۰ هزار واحد نیز به شکل خودمالکی توسط مردم با تخصیص اراضی به آنها در حال انجام است.

به گفته وی، پروژه‌های خودمالکی در استان های خراسان رضوی، آذربایجان‌غربی و آذربایجان‌شرقی و دیگر استان‌ها روال مناسبی دارد.

سرپرست دفتر اقتصاد مسکن در خصوص پروژه‌های طرح نهضت ملی مسکن که با همکاری سایر نهادها و وزارتخانه ها در دست اجراست، گفت: پروژه طرح نهضت ملی مسکن نیروهای مسلح حدود ۱۱۵ هزار واحد مسکونی است که اراضی توسط نیروهای مسلح تامین شده و واحدها در حال عملیاتی است.

وی یکی از معضلات بخش مسکن را تامین مسکن در بافت ‌های فرسوده و مقاوم سازی واحدهای این بافت‌ها عنوان کرد و گفت: در حال حاضر حدو ۱۰۹ هزار واحد مسکونی در حوزه بافت فرسوده ۱۰۹ در حال انجام است.

نوروزی یکی از معضلات مسکن را تامین مسکن در بافت های فرسوده عنوان و با اشاره به اینکه حدود ۳۰ درصد از جمعیت شهری در بافت های فرسوده سکونت دارند، افزود:رسیدگی به این بافت ها و مقاوم سازی این واحدها بخشی از اولویت های وزارت راه و شهرسازی است.

وی توضیح داد: حدود ۲۲۰ هزار واحد مسکونی در روستاها در حال عملیاتی شدن است که اینکار با حمایت دولت و پرداخت وام های کم بهره با تلاش بنیاد مسکن و در مشارکت با مردم در حال انجام است.

وی همچنین از انجام ۸۰ هزار واحد خودمالکی در شهرهای خبر داد و گفت: حدود ۸۰ هزار واحد نیز در شهرها به شکل خودمالکی در حال انجام است. این تعداد واحد اراضی متعلق به مردم است. این متقاضیان در سامانه نهضت ملی مسکن ثبت‌نام کردند و به بانک‌ها معرفی شدند و قراردادهای پرداخت منعقد شده و این تعداد واحد نیز در مراحل مختلف ساخت قرار دارند.

سرپرست دفتر اقتصاد مسکن ظرفیت خودمالکی در روستاها و شهرها را ظرفیت مناسبی برای ساخت مسکن عنوان کرد و خواستار تقویت همکاری بانک‌ها در پرداخت تسهیلات خودمالکی شد.

وی از دیگر اقدامات وزارت راه و شهرسازی را تکمیل و تحویل ۷۰ هزار واحد مسکن مهر عنوان کرد و گفت: حدود ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر از ابتدای دولت سیزدهم باقیمانده بود که حدود ۷۰ هزار واحد از این تعداد باقیمانده تکمیل شد و مابقی حدود ۱۶۵ هزار واحد فروش اقساطی نشدند در حال انجام است.

وی تصریح کرد: حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت و انجام عملیات اجرایی قرار دارد.

نوروزی با اشاره به اینکه سیاست کنونی وزارت راه وشهرسازی ساخت مسکن به شکل متقاضی محور است، گفت: سامانه‌ای در وزارت راه و شهرسازی طراحی شده است که مشخصا تعیین می‌کند که پروژه‌های طرح نهضت ملی مسکن در چه مرحله ای از ساخت و پیشرفت فیزیکی قرار دارد.

وی تاکید کرد: هرجایی که امکان تامین زمین وجود دارد و در شورای عالی معماری شهرسازی و معماری مصوب شود خانه یک طبقه حیاط دار احداث می‌شود. به ۱۳۶ هزار متقاضی زمین تخصیص یافته است تا خانه‌های یک طبقه حیاط دار بسازند.